Fényképezés a föld alatt

A barlangi fényképezés igen összetett hobbi. Nevezhetjük egyrészt természetjárásnak, természetfotózásnak, ugyanakkor kemény sport is, mely nem kevés technikai tudást és fizikai erőnlétet igényel. A legszebb helyek sokszor több napos föld alatti expedícióval, kötelekkel beszerelt függőleges aknákon, vagy éppen sáros, vizes, szűk kuszodákon keresztül közelíthetők meg. Ilyen körülmények között nem egyszerű dolog a fényképezés.

Egy jó kép elkészítése rengeteg időt, sok speciális felszerelést, és sokszor 4-5 ember összehangolt munkáját igényli.

A barlangi fényképezés a természetfotózásnak és a stúdiómunkának egy sajátos egyvelege, hiszen a természet által megalkotott helyszíneket mesterségesen beállított fényekkel jelenítjük meg. Itt nem kell, sőt nem is lehet a megfelelő fényviszonyokra várni, azt gondosan beállított vakukkal, és sokszor több világítási variáció kipróbálásával érjük el. Már a megfelelő hely kiválasztása, az állvány felállítása sem mindig egyszerű feladat például egy függőleges aknában, vagy egy föld alatti patakmederben. A felvételek többnyire állványról készülnek, miközben nagy kulcsszámú vakukkal villantjuk meg a fényképezendő területet, képződményeket. Ez az első hallásra igen egyszerűnek tűnő művelet adja a barlangi fényképezés lelkét. Hosszú évek tapasztalatai során alakult ki, hogy melyik vakut, hová és hogyan érdemes elhelyezni és beállítani, hogy a legtöbbet hozhassuk ki képeinkből. Egyszerre sokszor 5-6 vakuval is dolgozunk, melyek segítőtársaink kezében vannak, így egy-egy kép minősége az ő munkájuktól is nagyban függ.

Nem mindegy, mit és hogyan viszünk magunkkal.

A vizes, sáros körülmények között nagyon fontos a felszerelések vízhatlan, ütésálló csomagolása, a nagy mélységek felett a gépek és vakuk leejtés elleni védelme. A vakukat a jó beállítás érdekében sokszor szintén állványra tesszük, ami azt jelenti, hogy állványból is legalább 4-5 van nálunk egyszerre.  Nagyon fontos kritérium, hogy vakuk azonos pillanatban menjenek el, melyet különböző fénnyel vagy rádiójellel működő vakuszinkronok segítségével tudunk megoldani. Egyes helyszíneken jó hasznát tudjuk venni speciális, házilag barkácsolt víz alatti vakuinknak, melyek sajátos hangulatot kölcsönöznek egy-egy képeknek. A gépek, vakuk, állványok mellett nem kis mennyiségű pót akkumulátort és elemet is viszünk magunkkal, hiszen egy nap alatt akár többször is kell cserélni az egész garnitúrát. És nem utolsó sorban az egész felszerelés súlyát, és méretét is állandóan szem előtt kell tartani, hiszen amit leviszünk, azt ki is kell hozni.

A barlangban készített felvételeket természetesen rengeteg utómunka követi otthon is, speciális fotószoftverek segítségével. A lelkünknek legnehezebb rész talán a válogatás, hiszen a rengeteg elkészült variáció közül csak a legjobbat akarjuk felhasználni.

A sötétség birodalma hihetetlen változatos és kimeríthetetlen téma.

Az itthoni, hévizes barlangok hajszálvékony, tűs kristályaitól kezdve, a hatalmas cseppkövekkel díszített termeken keresztül, a több száz méteres alpesi aknabarlangokig igen változatos a paletta. Célunk, hogy barlangok világa mellett az embert, a barlangot járó kutatókat, és ennek a sportnak minden szépségét és nehézségét is megismertessük a kívülállókkal.