Aragonitbarlangok Dél-Franciaországban

2015-06-02

A Dél-Franciaországi Montagne Noir hegység belseje elképesztő szépségű és változatosságú barlangokat rejt magában. Bár 2012-ben egy nemzetközi barlangi fotóstalálkozó keretében már jártunk ezen a vidéken, a környék még számos újdonságot tartogatott számunkra.

IMG_0001
IMG_0202

Fő hadiszállásunk a Beziers-i barlangkutató csoport háza volt  La Salle-ban, egy elhagyott, romos kis francia hegyi tanyán, ahol az egymás nyakára épült apró házacskák, szűk sikátorok, fügefákkal benőtt romos melléképületek között igazi dél-francia hangulat és pazar vendéglátás fogadott minket. A nyitott kémény alatt sercegő kacsamellek és báránybordák, a sorra nyíló jobbnál jobb vörösborok mellett már-már az is mellékesnek tűnt,  hogy barlangi ásványok  tekintetében igazi kuriózumok rejlenek itt a föld alatt.

IMG_0089

Keskeny kis vadászösvényeket követve indulunk a régi  szelídgesztenye ültetvényben nyíló teljesen jellegtelen bejáratú barlanghoz. A lefelé vezető  kis aknasorok és kényelmetlen szűkületek mentén elérjük a legszebb részek felfedezésének kulcspontját: a felfelé magasodó, alulról kimászott kürtőt. Ennek tetejéről egyre szebb és szebb látvány fogad minket, mígnem el nem érjük a kék színű aragonitbokrokkal teli termeket. Az amúgy majdnem 7 km hosszú barlangnak csak igen kis részére koncentrálódnak ezek csodák, ám ott annál több van belőlük. Elképesztő formájú és méretű aragonitbokrok találhatóak itt: a vékony tűs vagy éppen gömbös szerkezetűtől, az ívesen kunkorodó szálakig mindenféle forma megtalálható itt. Az aragonitbokrok nagyobb része a már megszokott hófehér színben tündököl, ám óriási felületeken fordulnak elő a szemünknek teljesen szokatlan, még sosem látott élénk kék színű bokrok, csokrok is.

IMG_0065

Másnap egy már régről ismert barlangot, a Pousselières-t veszünk célba, ami szintén dúskál az elképesztő formagazdagságban megjelenő képződményektől. Ebben a barlangban a hófehér képződmények változatossága és sokasága az, ami elképesztő. Hosszú, vékony, szalmaszerű függőcseppkövek sokasága lóg a plafonról, rajtuk pedig ezernyi apró kis tűs kristályok díszlenek. Természetesen, – mint a környékbeli barlangoknál mindenhol – a járóútvonal gondosan ki van jelölve, a képződmények megóvása végett, sőt a szűkebb helyeken a sisak levétele is elvárt. Ebben a barlangban tudatosan kerestük fel azokat a helyeket, ahol néhány évvel ezelőtt már jártunk, és amikről meg akartuk ismételni a felvételeket, immár digitális formában. De azt már remélni sem mertük, hogy ez alkalommal olyan eldugott termecske is a horgunkra akad, melynek keresgélésével már évekkel ezelőtt is nagyon sok időt töltöttünk, de hiába. Most viszont megtaláltuk az úgynevezett „Pókokat”, az egy tőből számtalan irányba elágazó, hófehér aragonitcsokrokat is!

IMG_0095

IMG_0130

A hétfői napra már csak az igazi turistáskodás maradt. Helyi barátunk elvitt minket Minerve-be, egy mély kanyon közepébe épült kis középkori faluba. A barlang természetesen itt sem maradhatott el, a falu alatt óriási méretű, néhány meanderkanyarulattal bíró, alagútszerű barlangjárat húzódik. Minerve után a Cabrespine idegenforgalmi barlangot ejtettünk útba. A barlang bejárata és egyben első terme egy óriási méretű felszakadt terem, melynek egyik sarkában szintén hatalmas méretű aragonitbokrok díszlenek.

IMG_0005

IMG_0056

Dél-Franciaország ágas-bogas, kék színű aragonit ásványairól készült képeket már jó néhány éve ismerjük barátaink fotói alapján. Eddig azonban nagyon távolinak és elérhetetlennek tűntek számunkra. Még most is nehezen hisszük el, hogy ott lehettünk…

 További képek a Galériában